Welcome, Guest.

Autor Tema: TETOVAŽE U SPORTU: simbol, poruka, ili... by SportKlub  (Posjeta: 1387 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline VahaProfesionalni sportisti osim što su poznati po uspesima i rezultatima koje postižu na travi, parketu, ledu ili vodi ističu se i po mnogim drugim stvarima. Tako su neki prepznatljivi po neobičnim frizurama, drugi pak po temperamentu, a ima i onih koji se izdvajaju zbog tetovaža.

Veliki je broj atleta koji vole da ukrašavaju svoje telo na ovakav način, međutim određeni se ipak izdvajaju, ne zbog značenja već zbog broja tetovaža.

Ukoliko krenemo od fudbalera, izbor je veliki. Bivši igrač Porta, Liverpula i Čelsija Raul Meireleš, ljubav prema ovoj umetnosti deli sa svojom suprugom Ivon. Vezista Fenerbahčea, je prvi “tatu” uradio još sa 18 godina. Lik supruge i ćerke je prvo nacrtao, a onda je nastavio sa lobanjama koje se nalaze na njegovim grudima, velikim kineskiim zmajem koji prekriva cela leđa od vrata do struka, a nedavno je na levoj nozi istetovirao najveći crkveni toranj u Portu.

Za njim nimalo ne zaostaje golman Evertona i američke reprezentacije Tim Hauard. Njegov gornji deo tela, posebno ruke i grudi su prekrivene mastilom. Slike dece, godine rođenja, imena i citati mogu se naći na telu ovog poznatog Amerikanca.

Ukoliko govorima o ljubiteljima tetovaža ne možemo zaobići Djibrila Sisea. Torzo ovog Francuza je skoro 100 posto prekriven bojom. Najveća i najupadljivija tetovaža nalazi se na njegovim leđima gde su iscrtana krila crnog anđela, a neizostavni su tribali i šare leoparda koje se nalaze na njegovoj levoj ruci.

Spisak fudbalera koji su “istetovirani” je veliki i gotovo da ne mogu svi biti nabrojani. Neka od imena koja još treba pomenuti su Danijel Ager, Martin Škrtel, Zlatan Ibrahimović, Stiven Ajrland, Najdžl De Jong, Serhio Ramos, Dejvid Bekam, Daniele de Rosi.


http://cdn.cnwimg.com/wp-content/uploads/2013/05/chris-birdman-andersen.jpg
TETOVAŽE U SPORTU: simbol, poruka, ili... by SportKlub

Kada pogledamo kakva je situacija u svetu košarke, posebno u NBA-u, nema nikakve razlike. Najuspešniji i najskuplji košarkaši današnjice takođe obožavaju “tatu”, samo je pitanje od koga početi. Međutim, kada govorimo o košarkašima, treba pomenuti one od kojih je sve ovo krenulo. Prvi igrači koji su započeli ovaj trend su Denis Rodman i Alen Ajverson. Rodman je pre svega poznat po tetovažama i pirsingu i svakako se u vreme kada je on nastupao u NBA-u nije mogao naći niko sličan njemu. Danas je situacija potpuno drugačija.

Igrač Njujork Niksa Dž R Smith ima oko 70 tetovaža, a i on sam kaže da je prestao da broji kada je došao do te cifre.  Prvi put je otišao kod “tatu” majstor a sa 15 godina, zajedno sa sestrom, kada su oboje odlučili da se istetoviraju. Na njegovom telu se nalaze imena i likovi članova porodice, a sam igrač kaže da mu ti ljudi znače sve. Smit je kao dečak mrzeo tetovaže, međutim kada je uradio prvu, više nije mogao da se zaustavi, danas gotovo da nema mesta za neku novu.

Jedan od najboljih igrača u istoriji ovog sporta bek Majami Hita Lebron Džejms nije odoleo ovom trendu. Prema nekim podacima, ovaj tamnoputi igrač ima 31 tetovažu na svom telu. Na leđima se nalazi reč “IZABRANI”, koju je uradio posle pojavljivanja na naslovnoj stari “Sports Illustrated”, dok je još pohađao srednju školu. Prve sezone u NBA-u tetovaži lava koja se nalazi na njegovoj levoj ruci dodao je reči “KRALJ” i “DŽEJMS”. Ostale tetovaže su posvećene njegovom sinu, majci i porodici, a mogu se naći i mnogobrojni citati.


Može se reći da u ostalim sportovima postoji umerenost kada je reč o tetoviranju. Na telima tenisera, rukometaša, odbojkaša, plivača može naći tek po neki “tatu”.

Janko Tipsarević jedan je od retkih tenisera koji je telo ukrasio na ovaj način. On je istetovirao početna slova imena najbliže familije, simbol Raka, tribale, citat „Lepota će spasti svet“, a na leđima simbol za reč genije, napisanu na japanskom. Tipsarević je nedavno priznao da bi imao mnogo više tetovaža da se supruga Biljana ne protivi.

Engleski ragbi igrač Met Banahan nije se tek tako odlučio da ruke, vrat i grudi prekrije mastilom. On je uradio tetovaže posvećene njegovom mestu rođenja, roditeljima, ali i njegovom dedi koji je učestvovao u Drugom Svetskom ratu.

U rukometu još uvek niko nije uspeo da prevaziđe legendarnog Nemca Štefana Krečmara koji je tokom svoje karijere pažnju medija i publike privlačio ne samo bravurama na parketu, već mnogobrojnim tetovažama, minđušama i neobičnim frizurama.

Podsetili smo se samo nekoliko sportista koji vole tetovaže. Mnogi od njih veruju da im imena najbližih, brojevi, slike, simboli i crteži donose sreću, podsećaju ih na važne momente u životima, ali sigurno ima i onih koji se na ovakav vid umetnosti odlučuju da bi jednostavno privukli pažnju.


Izvor: Sport Klub

Offline Sloba

Dobar tekst. Ja kako kod sportista tako i za sve nas obične smrtnike: obožavam tetovaže i planiram i ja da uradim neku u skorije vreme.. ali pirsing mrzim!

:)

Offline Markus™

Zanimljiv tekst, na pamet mi pade Hamšik.  :thumbsup:

Offline Josip-Rangers FC

  • George Best
  • Reserve Team
  • Postova: 911
  • Total likes: 53
  • 'The light i saw in the night was a Penny Arcade'
    • Awards
Odličan tekst,ali ja osobno volim dvije,tri tetovaže ali cijelo tijelo?? To mi je malo previše,po meni ružno izgleda