Welcome, Guest.

Autor Tema: Penali (ni)su lutrija  (Posjeta: 1283 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sir Aleš

Penali (ni)su lutrija
« : 07.04.2014, 11:23 »
 • Publish
 • PENALI (NI)SU LUTRIJA

  JEDANAJSTERCI U LUČI TEORIJE IGARA: LEVO, DESNO, GORE, DOLE?

  (prirejeno po: Simon Kuper, Stefan Szymanski: Why England lose & other curious football phenomena explained, str. 132-140)  Kraj 120 minuta velikog finala Lige Šampiona. Vi ste trener jednog od timova i sad je na vas red, da zacrtate redosled izvođača kaznenih udaraca, koji če odlučiti utakmicu. Naravno, vi ste samo jedan od sudionika i učestvujete u samo jednom delu tako zvane lutrije. Pobeda donosi delirij, ali ako izgubite, možda čete izgubiti posao, iako čete i nakon penala biti potpuno isti čovek i trener. Red je na izvođačima i na golmanima.

  Više puta se o izvođenju jedanajsterca govori kao o lutriji, međutim u luči večine ekonomista, oni imao neki smisao i način izvođenja nikako nije slučajan. U 40. godinama 21. stolječa razvila se »teorija igara«, koja se bavi različitim interakcijama (strategijama) aktera u nekoj situaciji. Prevedeno na penale: obojica, izvođač i golman pri sebi izaberu neku strategiju: prvi, kamo če šutirati, a drugi, kamo če se maknuti. Ali strategija jednog i drugog temelji na mišljenju, šta če uraditi njegov suparnik. Oko toga postoje zanimive priče, u ovom razdelku čemo predstaviti tri.


  NAJDUŽI PENAL IKAD

  U teoretičkom i praktičnom smislu jedan od najboljih autora prekrivanja teorije igara te izvođenja penala, jeste argentinski pisac Osvaldo Soriano, koji je u 2005. godini objavio priču, nazvanu Najduži jedanajsterac na svetu (El penal más largo del mundo). Argentina u 50. im godinama, u nižoj ligi igra se odlučujuča utakmica za naslov regionalnog šampionata između domačeg favorita Deportiva Belgrana i gostujuče Estrelle Polar iz Patagonije, koja nekoliko sekundi pre kraja vodi sa 2:1. I tad sudija nakon faula poklanja domačem timu penal,  koji se nije izvajao zbog nasilnih protesta, koji su izbili nakon toga. Sportski ligaški sud presudio je zanimivu odluku. Poslednji šut utakmice (penal) če se izvoditi za nedelju dana i do tad se mogu oba tima pripremiti zanj.

  Nekoliko noči pre tog važnog penala, Gato Diaz, Estrellin golman, koji mora sprečiti gol, nervozan priča sa predsednikom svog kluba.

  »Constante (izvođač penala) šutira desno«.
  »Uvek«, dodaje predsednik kluba.
  »Ali onda on zna, da ja znam«.
  »Onda smo u k***u«.
  »Da, ali ja znam, da on zna«.
  »Onda se baci u levo i budi spreman«, dodao je neko drugi iza mize.
  »Ne. Jer on zna, da ja znam, da on zna«, zaključio je Gato Diaz i otišao spavati.

  Nekoliko dana kasnije obranio je penal u poslednjem aktu sezone, odigranom bez gledalaca. Ali puno važniji je gornji dialog.


  2006: JENS LEHMANN I PLONK LISTIČI PROTIV ARGENTINE

  http://i.imgur.com/Og0406q.jpg
  Penali (ni)su lutrija


  Psihološka vojna ispričana je i u četvrtfinalu SP-a u Nemačkoj u 2006 između domače reprezenacije i Argentine. Jens Lehmann, koji je branio na tom meču, imao je u čarapi skrivan list karakteristika nekih od argentinskih izvođača penala. Na njemu su napisani broji dresova i smer šuteva, to mu je pripremio trener golmana, Andreas Kӧpke. Na listi je bilo sedam Gauchosa, ali od njih su samo Ayala i Rodriquez šutirali. Ayalin šut je ubranio, kod drugog se bacio u pravu smer, ali je bio šut predobar. Poslednji šut je izvodio Cambiasso, koji je morao pogoditi, jer je Nemačka vodila več 4:2. Kako kaže režiser dokumentaraca, koji je pratio Nemačku na tom Mundialu, Lehmann je toliko dugo posmatrao taj list, da je to možda zbunilo Cambiassa, koji se po njegovom mišljenju verovatno zapitao, šta Nemci uopče znaju o njemu-istina je, da nije bio na listi. Lehmann je onda obranio njegov šut i Nemačka je išla dalje. Lepa priča, ali previše idealistična-Cambiasso je ipak bio taj listič ili ne, pod ogromnim psiholoških pritiskom.


  MOSKVA 2008: ŠTA BI BILO, DA NIJE BILO ANELKE...

  Kad se setimo tog finala, večina se nas seča promašenog gola Johna Terryja i Cristinala Ronalda, koji je bio na rubu suza. Ali možda su i to finale odlučili lističi papira-ne lutrija.

  Kao Jens Lehmann, i Peter Cech je imao malu školsku pomoč. Londonskim plavima na pomoč je priskočio Ignacio Palacios Huerta, baskijski ekonomist, koji je počeo studirati »penale« u 1995. Zapravo, ključan je bio njegov prijatelj, profesor ekonomije i matematike neke izraelske univerze-i dobar prijatelj Avrama Granta, menadžera »plavih«. Četa Romana Abramovića je tako do večera morala naučiti četiri osnovne pretpostavke, koje su se nanašale na čuvara mreže Crvenih vragova, Van der Sara.

  1)   Ako si desničar, šutiraj u levo, ako si levičar, u desno: Van der Saar se neobično puno puta voli baciti na smer noge, koja je prirodna igraču.

  2)   Penale treba šutirati ili veoma nizko ili veoma visoko-največi % ubranjenih šutova nizozemskog golmana je u visini 1-1.5 m.

  3)   Cristiano Ronaldo. Ako se pre šuta zastavi, velika verovatnost jeste (85%), da če šutirati na golmanovu desnu stranu. Drugo: golman se ne sme maknuti niti za mm pre šuta, jer je ipak šansa, da CR promeni odluku poslednji put.

  4)   Tim, koji pre početka penala pobedi stranu novčića, mora obavezno izabrati, da šutira prvi penal-šanse za pobedu su 60%. Ipak, pobedio je Rio Ferdinand i Tevez je šutirao prvi.


  Ako sad pogledamo još jednom trenutke tog finala, vidimo veoma zanimljiv uzorak, koji daje toj priči manje senzacionalistični pridih. Van der Sar do poslednjeg pokušaja Anelke nije obranio ni jedan šut. Ballack, Belletti, Lampard, Kalou su svi šutirali desnom nogom-u golmanovu levu, i pogodili; u levu je pokušao i Terry ali promašio. Jedini, koji se malo izneverio, jeste Cole (ljevak), koji je šutirao na svoju prirodnu stranu-Van der Sar se (točka 1) bacio u pravu smer, ali je bio šut predobar. I prognoza kod šuta Cristiana Ronalda se u potpunosti realizirala.

  I sad je došao ključan trenutak meča. Šut Nicolasa Anelke. Svih šest šuteva do sad prema Van der Saru išlo je u njegov levi kut. Da li je Nizozemac prokužio strategiju protivnika-ako da, koju? Tu, da svaki šut završi na njegovoj levoj ili onu precizniju iz točke broj 1? Bez obzira na to, da li toj priči verujemo ili ne, činjenica je, da jeste nešto prokužio. I zato je možda Anelki nešto sugerirao (do tad nikomu); pokazao na svoju levu. Šta je Anelka tad mislio? Da li je mislio: ja znam, da Van der Sar zna, da ja znam, da če on krenuti desno, ako ja šutiram desnom? To nikad nečemo saznati-zaključak je jasan-Anelka je jedini od svih igrača plavih, kojemu je VDS ubranio penal-šutirajuči na svoju prirodnu desnu stranu.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lXWbkbwDUr4[/youtube]

  Nakon utakmice, Sir Alex je priznao, da su i oni imali svoju strategiju, i da ništa nije bilo slučajno. No, londonski plavi su četiri godina kasnije konačno osvojili Ligu Šampiona, isto nakon penala, i možda čemo nakon neko vreme i za taj meč saznati za koji list papira.


  Literatura:
  1)   Kuper, S., Szymanski, S. (2009): Why England lose & other curious football phenomena explained. HarperCollins Publishers.

  2)   http://blog.book-fair.com/2010/05/11/the-true-story-of-the-world%E2%80%99s-longest-penalty-kick-a-look-at-osvaldo-soriano-and-his-famous-short-story-but-in-real-life-the-better-team-won/
  « Zadnja izmjena: 07.04.2014, 11:24 Sir Aleš »

  Offline RG10

  Odg: Penali (ni)su lutrija
  « Odgovori #1 : 07.04.2014, 11:29 »
 • Publish
 • Bravo Aleš za ovaj trud(tekst), lijepo si sve predstavio, ovaj tekst je za sve one koji vole/ ne vole penale :D

  Offline Boske

  Odg: Penali (ni)su lutrija
  « Odgovori #2 : 07.04.2014, 11:45 »
 • Publish
 • Doabr tekst, al' dosta ovde navedenog ne mora da znaci sto se tice sutiranja

  Offline Ruffier™

  Odg: Penali (ni)su lutrija
  « Odgovori #3 : 07.04.2014, 14:45 »
 • Publish
 • Bravo prijatelju, odličan si tekst složio! Treba sada razmišljati i primijeniti ove činjenice i na druge utakmice i vratare :)