Welcome, Guest.

Autor Tema: Pravila (Odigravanje Utakmica)  (Posjeta: 492 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline King Pablo™

  • El Patrón
  • Staff
  • *
  • Postova: 29790
  • Total likes: 3104
  • I don't play FM to win, I play for blood.
    • Awards
Pravila (Odigravanje Utakmica)
« : 25.10.2017, 13:56 »

ODIGRAVANJE UTAKMICA - PRAVILA
1. Svaki par će dobiti svoju temu u kojoj mogu da razmjene kontakt informacije, ali su dužni da se jave u temi kako bi moderator znao da će se utakmica odigrati. Natjecatelji moraju da se dogovore u temi oko termina odigravanja.

2. Igrači su obavezni da se u temi jave nakon njenog otvaranja. Teme će se otvarati svaki treći dan od početka lige ( izuzetak je slučaj kad se kompletno kolo odigra u prvom ili drugom danu, tada se tema za novo kolo otvara odmah, ne čeka se treći dan ). Igrač koji se ne javi automatski gubi utakmicu službenim rezultatom. Ukoliko je natjecatelj fizički spriječen da se pojavi na forumu određenog dana i da se javi u temi (a samim tim i izbjegne službeni rezultat) potrebno je da obavijesti nekog od organizatora kao i njegovog protivnika prije početka tog kola. Također ukoliko se neki igrač ne javi u prva 2 dana nakon otvaranja teme onda gubi utakmicu službenim rezultatom.

3. Ako se igrači ne dogovore, utakmicu službenim rezultatom dobiva onaj koji se više trudio da se utakmica odigra. Ovo pravilo se gleda na osnovu uloženog truda svaki dan. Dakle ako se neko od igrača javio da odigra utakmicu prvog dana, a druga dva dana nije dok se protivnik pojavio tek drugi dan i redovno obavještavao protivnika naredna 2 dana kad je tu onda je on taj koji je uložio veći trud. Svaki igrač je dužan u temi za javljanje napisati kad može odigrati utakmici ( dan i vrijeme ) i u tom terminu se onda i mora nalaziti na forumu i spreman za igranje.  Svaki službeni rezultat će biti odlučen zajedničkom odlukom online tima.

4. Ukoliko oba igrača ne ulože trud kako bi se utakmica odigrala utakmica se registrira rezultatom 0:0, ali ne dobivaju 1 bod na tablici zbog 0-0 rezultata.

5. Prilikom završetka utakmice dužni ste dostaviti sljedeće slike:
- split view ili  match overwiew (poželjan je prvi)
- player rankings
- Sliku eventualne povrede po ovim PRAVILIMA

6. U slučaju nedostatka SS-ova, kompletna statistika se ni u jednom slučaju ne broji. Osim u slučaju crvenog kartona, ako ga je bilo o čemu će biti riječi u narednoj točki.

7. U slučaju da je postojao crveni karton, a SS-ovi ne postoje isti će se računati samo i jedino u slučaju da oba managera to potvrde. Isto tako neophodno je i da oba managera navedu da li je bio direktan crveni karton ili 2 žuta kartona pa crveni.

8. U slučaju nepotpunog  dostavljenih SS-ova ,odnosno da postoji slika, ali da nije sve vidljivo, također se kompletna statistika ne broji. Izuzetak je slučaj crvenog kartona navedenog u prethodnoj točki. Također, ukoliko na slici postoji podatak o crvenom kartonu isti će se brojati bez obzira da li je SS nepotpun.

9. Ukoliko vaš igrač bude ozlijeđen, njemu će biti kondicija i moral svedeni na minimum sve dok se ne bude oporavio.  Također, on ne smije nikako igrati za vaš ili bilo koji tim sve dok se ne oporavi. O dužini ozljede biti ćete obaviješteni u temi predviđenoj za to.

10. Ukoliko vaš igrač bude suspendiran zbog kartona njemu će kondicija i moral biti svedeni na minimum sve dok mu ne bude istekla suspenzija.  Također, on ne smije nikako igrati za vaš ili bilo koji tim sve dok mu ne istekne suspenzija.  O dužini suspenzije ćete biti obaviješteni u temi predviđenoj za to.

11. U slučaju korištenja ozlijeđenog ili suspendiranog igrača svakako ćete dobiti opomenu ili kaznu (sve zavisno od toga da li ste već imali neko upozorenje) u temi ''Kazne i Upozorenja''. Dok će se utakmice registrirati na sljedeći način:
a) Ukoliko vi ili protivnik oučite u toku prvih 15 minuta utakmice (neophodan dokaz) da ste koristili suspendiranog igrača, utakmica se automatski registrira službenim rezultatom 3-0 i strijelci, kartoni i asistenti se ne računaju bez obzira na to da li ste završili utakmice ili ne.
b) Ukoliko vi ili vaš protivnik NE uočite do 16 minute da je netko koristio suspendiranog igrača, odnosno ako se to utvrdi tek nakon utakmice, bilo sa vaše strane ili strane organizatora, ukoliko je manager koji je pobijedio u utakmici koristio suspendiranog igrača ista će se registrirati službenim rezultatom 3-0 za njegovog protivnika, svi strijelci, asistenti i kartoni se neće pisati, dok će bonus dobiti samo onaj manager koji je pobijedio službenim rezultatom, bez obzira da li ste završili utakmicu ili ne.
c) Ukoliko vi ili vaš protivnik NE uočite do 16 minute da je netko koristio suspendiranog igrača, odnosno ako se to ustanovi tek nakon utakmice, bilo sa vaše strane ili strane organizatora, a ukoliko je manager koji je koristio suspendiranog igrača izgubio utakmicu, rezultat koji je bio na kraju će se voditi kao konačan rezultat.  Svi strijelci, asistenti i kartoni će se također pisati i obojica igrača će dobiti bonus za to kolo.

12. Nakon utakmice uzimate potrebne slike,potom ih uplodate na neku stranicu za upload slika te ih postavljate na forum u predviđenim temama.

13. U slučaju pucanja veze (blokiranja FM-a, a oba igrača su "unutra"). Neke od ovih točaka su usko povezane tako da molim da pročitate sve, a ne samo vašu eventualnu situaciju:
a) Ako veza pukne onome tko je vodio ili ako je rezultat izjednačen, save sa ponovo učitava i utakmicu igrate još onoliko minuta koliko Vam je preostalo do 90.minute + 3 minute nadoknade, u trenutku pucanja veze sa rezultatom koji je bio aktualan u trenutku pucanja veze.
b) Ako veza pukne onome koji je gubio, njegov protivnik ima pravo da odbije odigravanje nastavka utakmice i da aktualni rezultat smatra konačnim. Isto tako može se postupiti kao pod točkom A, ali samo ukoliko onaj tko je vodio u trenutku pucanja veze prihvati prijedlog za nastavak utakmice, tj. da se ponovno save učitava i utakmicu igrate još onoliko minuta koliko Vam je preostalo do 90.minute + 3 minute nadoknade, u trenutku pucanja veze sa rezultatom koji je bio aktualan u trenutku pucanja veze.
c) u slučaju blokiranja/zaleđivanja FM-a, a oba igrača su "unutra" postupa se po narednim pravilima u zavisnosti od situacije. Ipak da bi se to i omogućilo, prije toga oba igrača su dužni uzeti SS-ove (match stats i split overview) i postaviti na forum. 
d) u slučaju crvenog kartona kada FM zaledi/blokira,a isti se dogodio prije zaleđivanja/blokiranja FM-a u novoj utakmici menadžer ekipe koja je dobila crveni karton je dužan i obavezan da prepusti svom protivniku da odabere 2 igrača iz u19 ekipe. Protivnik mora odabrati 2 igrača iz polja bilo koje pozicije ne računajući golmana. Uz to menadžer čija ekipa nije dobila crveni karton ima pravo da odabere i mora da odabere jednog od te dvojice igrača koji će startati utakmicu dok drugi mora biti na klupi u slučaju povrede prvog igrača (samo i isključivo crveni krstić). Drugi igrač ne smije ulaziti u igru osim u slučaju povrede onog mladog igrača iz prvih 11.
e)U slučaju blokiranja/zaleđivanja FM-a te kreiranja nove utakmice,ukoliko 1 isti igrač dobije 2x žuti karton, ali na dvije odvojeno kreirane utakmice, on tu utakmicu igra do kraja ali će biti suspendiran za naredno kolo, kako je i definirano pravilima.
f) u slučaju blokiranja/zaleđivanja FM-a te kreiranja nove utakmice po 3,4,5 itd put ukoliko je neki igrač na nekom od prethodna 2 različito kreirane utakmice dobio 2 žuta kartona te se kreira 3,4,5 itd. utakmica, on ne smije startati utakmicu. U tom slučaju se postupa kao pod točkom vezanom za slučaj crvenog kartona u slučaju blokiranja/zamrzavanja FM-a.  Također taj igrač će biti normalno suspendiran za naredno kolo.
g) u slučaju totalnog blokiranja FM-a i zamrzavanja slike odnosno da ne možete ništa osim da resetirate računalo obavezni ste da dostavite bilo koji SS pa makar i onaj koji vam je trenutno na ekranu. Ukoliko to ne možete da uradite preko računala, uradite preko bilo kog drugog uređaja (kamera,mobilni telefon) i dostavite potreban SS. Ukoliko ne posjedujete bilo kakav drugi uređaj sa kojim možete da slikate u ovoj situaciji, obavezni ste da to javite organizatorima, ali prije eventualne situacije odnosno odmah.
h) ukoliko host nije u mogućnosti da dostavi potrebne SS-ove (split view, player rankings),to je obavezan da učini igrač koji se pridružio na mrežu odnosno u utakmicu i to ukoliko je on u mogućnosti. Ukoliko nije u mogućnosti, neophodno je da postupi kao u primjeru G.
i) za svako pucanje veze je neophodno i obavezno dostaviti adekvatne dokaze u vidu slika! Ovo važi i za zamrzavanje FM-a i to moraju učiniti obojica igrača.
j) ukoliko se ne dostave potrebni SS-ovi, a nemate adekvatan dokaz za to kazne su sljedeće:
-Za domaćina: kazna od 1.000.000 + ne dobiva bonus za to kolo te mu se ne računaju strijelci i asistenti.
-Za gosta: obavezan je da napomene domaćinu da uzme ss-ove ili iste uzme sam (neophodna slika razgovora). Ukoliko to ne učini jer je domaćin odmah ugasio mrežu svakako će mu se bonus normalno pisati.
k) sve izmjene i eventualne ozljede prije pucanja veze se naravno broje kao da se pucanje nije dogodilo.
l) u slučaju zaleđivanja/blokiranja FM-a ili pucanja veze kompletna statistika  se neće pisati sve dok ne postoji bilo kakav dokaz (u vidu slike), osim pravila vezanog za crveni karton kog imate navedeno u točkama 6,7,8 u ovoj temi.

*Ne zaboravite da je bilo koje pravilo iz ''pucanje veze'' usko povezano sa tim da li je bilo ozljeda ili ne (ukoliko ih je bilo dužni ste da postupite po pravilima istih).
*U slučaju da igrač koji je bio u rezultatskom zaostatku prije pucanja veze ne želi da nastavi utakmicu po gore navedenim pravilima, na to ima pravo,odnosno može predati utakmicu, ali se za to mora dati osobna potvrda.
*U slučaju da se dogodi još neka od situacija, a da nije navedena iznad (u što sumnjamo) moderatori sami odlučuju o eventualnim posljedicama!

14. Prilikom kreiranja nove utakmice, nakon pucanja veze, igrači su obavezni nastaviti igru sa igračima koji su bili na terenu u trenutku pucanja veze. (Na oba priložena SS-a moraju biti isti igrači u prvih 11). Također broj izmjena se prenosi sa prve na drugu utakmicu.

15. Igrač koji je domaćin dužan je kreirati igru. Isto tako igrač koji je domaćin uzima SS (split view koji sadrži match stats i overwiew i sliku player ratingsa obje ekipe,te eventualne ozljede). Ovi SS su obavezni !! Igrač koji je gost može kreirati utakmicu, zakazati prijateljsku utakmicu te uzeti SS-ove jedino ukoliko ga to igrač koji je domaćin zamoli! Igračima koji su gosti zabranjeno je insistiranje na kreiranju igre. U slučaju nedostatka SS-ova:
- Službeni rezultat se ne piše samo ukoliko oba igrača potvrde rezultat.
- Strijelci i asistenti se svakako ne pišu
- Kartoni se ne pišu
- bonus dobiva samo onaj manager koji nije bio odgovoran za SS-ove i to dobiva samo onaj bonus za dan odigravanja

16. Dozvoljene su najviše 3 izmjene u toku utakmicu. Osim u slučaju kada su 3 izmjene već napravljene, a netko od igrača se ozljedi (crveni križić) onda dobivate pravo na još jednu izmjenu.

17. U slučaju službenog rezultata svi kartoni i povrede se ne broje.

18. Ukoliko igrači ne budu mogli odigrati utakmicu zbog nekih tehničkih problema,  obavezno je javiti moderatoru na vrijeme da bi se problem riješio.

19. U toku svake sezone lige (uvijek bude više sezona) imate pravo da 1 (jedan) put tražite odgodu Vaših utakmica. Vaše odsustvo može trajati najviše 5 kola što može značiti od 5 - 15 dana (zavisi od brzine odigravanja utakmica lige). Vi kao manager ekipe možete biti odsutni i duže od gore navedenog roka, ali u tom slučaju DUŽNI ste osigurati sebi zamjenu i to igrača koji će voditi Vaš klub, a da pritom nije drugi sudionik lige. Ukoliko ne osigurate sebi zamjenskog igrača sve utakmice koje ne odigrate nakon 5 kola odgode biti će registrirane službenim rezultatom
Odgode utakmica bez zamjenskog igrača ne možete tražiti za vrijeme zadnjih 5 kola lige.

20. Igrač koji vas eventualno mijenja, ima pravo da vas zamijeni na najviše 5 utakmica u toku jedne sezone (ne računajući eventualne odgođene utakmice). Ukoliko se iskoristi pravo na 5 odgođenih utakmica + 5 utakmica zamjenskog igrača vaš klub će se automatski ponuditi igraču koji vas je mijenjao. Ukoliko on prihvati da preuzme klub, vi ćete se automatski diskvalificirati.

21. Zamjenski igrač se može iskoristiti i u toku kola kada je isto već počelo, ali samo u slučaju tehničkih problema (ugašen internet, pokvaren određeni dio računala) s tim da produživanja roka neće biti. Na tog igrača se gleda kao da ste to vi i o eventualnom službenom rezultatu će odlučiti vaš + njegov trud u odnosu sa trudom drugog managera.
I u ovom slučaju će se brojati kao da ste iskoristili 1 od 5 mogućih zamjena.
Također neophodno je da o ovome na vrijeme obavijestite nekog od organizatora na PP kako bi on mogao da dozvolu i obavijestio Vašeg protivnika.

22. Produživanje roka (kada kolo krene) je jedino moguće u slučaju nefunkcioniranja steama i to samo ukoliko ste prije toga pokušali 2 puta ili više da odigrate. Za to je neophodno da dostavite adekvatne dokaze i javite na vrijeme moderatoru putem PP-a. U tom slučaju će vam se dodati još 1 dan bonusa za odigravanje utakmice.

23. Zabranjeno je bilo kakvo mijenjanje gameplaya unutar službenog sejva Lige. Također, zabranjeno je korištenje opcije za blokiranje load taktika. Onaj tko ne bude to poštivao snositi će adekvatne posljedice. Također, igrač kome se blokira da loaduje taktiku za to mora dostaviti adekvatan dokaz u vidu slike.

24. Strogo je zabranjeno da bilo tko igra pod vašim nickom ukoliko se to dogodi i dokaže, Vi ćete se automatski diskvalificirati!

25. Najstrože je zabranjeno za vrijeme igranja utakmice koristiti FMRTE ili bilo koji drugi program koji možete upotrijebiti za varanje.

26. Sva pravila i kazne se nalaze ili u ovoj temi ili u temi Opća Pravila ili u temi Kazne i Upozorenja i postupiti će se po istim.